Do naszych ulubionych, fajnie sprawdzających się w plenerze przekąsek należą:
- tarty i quiche różnego rodzaju, najchętniej wytrawne. Pieczone w wieczór przed wyjazdem.
- wytrawne ciasto - serowo warzywne, uwaga podaję przepis, jest pyszne, wilgotne i sycące:
Składniki:
3jaja
150g mąki
proszek do pieczenia
100ml mleka
100ml oliwy z oliwek
100g startego gruyera
sól, pieprz
nadzienie:
100g cukinii
100g roladki koziej
(w formie nadzienia fajnie sprawdzą się też oliwki, suszone pomidory, szynka, zioła)
Udusić cukinię na patelni, kozę pokroić.
Mieszamy jajka z mąką i proszkiem do pieczenia i dodajemy
po trochu mleka a następnie oleju i wsypujemy gruyera. Dodajemy cukinię i kozę.
Pieczemy 45min w 180stopniach.
(też dobrze jest je upiec wieczorem przed wycieczką)
(też dobrze jest je upiec wieczorem przed wycieczką)
- sałatki różnorakie (ale takie, którym nie zaszkodzą wstrząsy)
- cukiniowe "spaghetti", wspaniale orzeźwiające, lekkie a jednocześnie sycące. My, jako nie-weganie, dodaliśmy jeszcze parmezanu
- szybkie zawijanki z ciasta francuskiego,
pakujemy co nam wpadnie w ręce na środek kwadratu wyciętego z
francuskiego ciasta, zawijamy rogi, pieczemy (ja dodawałam roladkę
kozią, morele i tymianek)
- spring rollsy, o których już pisałam
w upały - tabouleh (nie gotowana kasza kuskus z pomidorami, ogórkami, cebulą, oliwą z oliwek, miętą pietruszką i cytryną. ) lub gazpacho w termosie
i, gdy nie mamy czasu nic przygotować, kupujemy melona i szynkę suszoną, albo awokado i zwykłą szynkę, camemberta, pomidorki koktajlowe i bagietkę. Fajnym, sezonowym pomysłem są też najzwyklejsze warzywa na parze- bób, szparagi, fasolka szparagowa... I owoce, z którymi nic nie trzeba robić.
O tarty tak , quiche tez
OdpowiedzUsuńJa czesto tez pierś z kurczaka lub indyka ze szpinakiem , bo mięsożerną córkę mam co nie tknie czegoś bez miesa :):)
Pieknie korzystacie z życia :)
dziękuję:) Moja córa też mięsożerna:D
Usuńzdecydowanie tarty, ja uwielbiam z porami albo szpinakiem :) smaczne i szybkie przekąski można tez zrobić zawijając w placki ( kupione gotowe) do tortilli jakieś ulubione składniki. Uwielbiam z serkiem kremowym, łososiem, szczypiorkiem i rukola.
OdpowiedzUsuńO, to fajny pomysł się wydaje, z tymi plackami z tortilli! Na pewno spróbujemy:)
UsuńNo i jest super. Podpisuję się pod wieloma pysznościami, które ja także uwielbiam pałaszować na pikniku.
OdpowiedzUsuńMmmmmmmm... same pyszności :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkiego rodzaju tarty - to idealny wybór na piknik:)
OdpowiedzUsuńAle u Was pyszności, nic tylko się zajadać! Uwielbiam szynkę parmeńską.
OdpowiedzUsuńCudownie, że możecie i chcecie spędzać w ten sposób wspólne chwile :))
och, och, cudowny wpis! Przyda mi się z pewnością:)
OdpowiedzUsuńmam pytanie- ile do tej tarty dodac proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńKoło jednej łyżeczki:)
UsuńFajny wpis. Mam pytanie te "spagetti" cukiniowe z Jadłonomi to która pozycja, ta z fenkułem, czy z gruszką?
OdpowiedzUsuń